
هیپیها چه کسانی هستند؟ همهچیز درباره این سبک زندگی
اما آیا واقعا مفهوم سبک زندگی هیپی در ایران درست شناخته شده است؟ آیا هیپیها آدمهایی شبیه به عکسهایی که گاردین منتشر کرده، هستند؟ در ادامه با برترینها همراه باشید تا با سبک زندگی هیپیها آشنا شوید.


تاریخچه آغاز هیپیها
در سال ۱۹۶۰، هیپیها اعتراضات شدیدی نسبت به حمله آمریکا به ویتنام نشان دادند. عمده این اعتراضات در سنفرانسیسکو شکل گرفتند و به سرعت بین جوانان آمریکا طرفدار پیدا کردند. آنها با ارزشهایی همچون نوعدوستی، عرفان، صداقت، شادی و عدم خشونت به دنبال حفظ آزادی فردی بودند. درواقع میتوان گفت هیپیها بر این باور بودند که هرکسی باید بتواند هرکاری دوست دارد انجام دهد و تجمعات اعتراضی نسبت به سیاست بیشتر بهانهای بودند تا هیپیها گردهم آیند و شادی و صلح را گسترش دهند. در مدت کوتاهی هیپیها توانستند با شعار صلح، عشق، آزادی فردی و اعتقاد به یافتن معنای جدیدی برای زندگی بر اقشار زیادی از جامعه تاثیر بگذارند. شعار اصلی هیپیها نیز make love, not war بود و همین شعار ثابت میکرد که آنها فقط به دنبال صلح و دوستی هستند.

عقاید پیروان خرده فرهنگ هیپی
همانطور که گفتیم دغدغههای اصلی هیپیها صلح، عشق و آرامش بود. آنها خود را به هیچ دین و مذهب خاصی محدود نمیکنند و هرکسی ار هر مذهب و هر فرهنگی میتواند هیپی باشد و یکی ازعوامل محبوبیت سبک هیپی تنوع فرهنگی و مذهبی مورد حمایت آنهاست که باعث شده طرفداران بسیاری از جوامع مختلف داشته باشند. به طورکلی هیپیها به فلسفهی شرق و مفاهیم معنوی علاقهمندند و علاوه براین، از هنر و فرهنگ شرقی در موارد بسیاری الهام گرفتهاند.

معمولا زندگی در طبیعت و منطق روستایی را ترجیح میدهند برخی از آنها مانند کولیها دوست دارند دائم در سفر باشند. علاقه هیپیها به موسیقی سایکدلیک راک با دیگر ارزشهای این خردهفرهنگ بهویژه با حاشیهگرایی و مصرف مواد مخدر تناسب دارد. تجربه انواع روانگردانها، داشتن موی بلند، جمعهای قبیله مانند، ستایش از دنیای عشق و آزادی، پرورش گل، موسیقی سبک اسید راک و راک و… از دیگر فعالیتهای این گروه به حساب میآید.
معمولا گیاهخوار هستند و در جهت حمایت از محیط زیست و مخافت با مصرفگرایی، لباسهای دست دوم، بازیافتی و ارگانیک میپوشند و یا لباسهای قدیم را با هنرهای دستی باز طراحی میکنند. موسیقی هیپی تلفیقی از راک، سنتی و بلوز است که با برگزاری نوازندگیهای خیابانی و گاهی در ترکیب با تئاتر خیابانی اجرا میشود.
فرم پوشش و مدل موی هیپیها
هیپیها شلخته بودن و را به اتو کشیدگی و ست کردن لباسهایشان ترجیح میدهند و معمولا لباسهای گشاد را ترجیح میدهند. هیپیها همچنین مخالف محدودیتهای جنسیتی درمورد لباس پوشیدن هستند و در این سبک زن و مرد هر دو موهایشان را بلند نگه میدارند، هر دو جینهای دمپا گشاد گلدوزی شده میپوشند، هر دو صندل و کفش باله میپوشند و در رنگ لباسهایشان هم زنانه و مردانه تعریفی ندارد.

معمولا از سبک پوشش لباس بومیان آمریکا، آسیا، هند، آفریقا و برخی از کشورهای آمریکای لاتین الهام میگیرند. گاهی لباسهای بسیار کوتاه و گاهی بسیار بلند میپوشند و بیشتر لباسهایشان را از فروشگاههای خیریه و دست دوم خریداری میکنند. معمولا لایه لایه لباس میپوشند و ترجیحشان لباسهای اور سایز است.
جلیقه یکی از لباسهای محبوب هیپیها به حساب میآید و معمولا همهی آنها جلیقههایی در طرحهای مختلف در کمد خود دارند. پیرهنهای بلند جیپسی گونه و شلوار دمپا گشاد نیز از دیگر لباسهای محبوب بین هیپیها به شمار میآیند.
هیپیها معمولا موهای بلند دارند و موهایشان را شلختهوار به روی شانههایشان میریزند. موی بافته شده نیز در بین آنها رواج دارد. مردان هیپی معمولا ریشهایشان را بلند میکنند و زنان هیپی معمولا آرایش صورت بسیار کمی دارند یا حتی ندارند.
استایل هیپی در جامعه مدرن
مطالب پیشنهادی تقویت ناخن در خانه / استحک
در سالهای اخیر هیپیزم به سبک فشن تبدیل شده که از اصول جنبش هیپی که مخالف مد بود، پیروی نمیکند. بلکه از این نوع لباس پوشیدن بهره برده و برای تجارت آن را تبدیل به استایل خاص و دوست داشتنی نموده است. سبک هیپی با کمی اختلاف در نوع پوشش اصلی این فرهنگ نمادهای اصلی صلح و رنگدار بودن را حفظ کرده، ولی لباسها خیلی اُرگانیک نیستند و از الیاف مصنوعی هم درست میشوند.

این سبک لباس از دهه ۶۰ آغاز شد هر از گاهی جزو ترند هر سالی قرار میگیرد البته گاهی پر رنگ و گاهی کم رنگ دیده میشود، ولی هنوز هم مردم به راحتی و شادمانی لباس و مُد علاقمندند. پوشیدن جین زمانی برای هیپیها نماد همبستگی با قشر کارگر بود و پوشیدن دامن بلند گلدار هم نمادی از بی آلایشی زنان روستائی و مبارزه علیه سرمایه داری، ولی اکنون ترند هر سال معنی این لباسها را برای ما بازگو میکند.
هیپیها در دنیای موسیقی
گروهها و هنرمندان بزرگی، چون جیمی هندریکس، باب دیلن، دِ دورز، بیتلز، لد زپلین، جان لنون، ژان بائز و… از این جنبش بسیار تاثیر گرفتند و همچنین بر آن بسیار تاثیر گذاشتند. دغدغههای گستردهی این جنبش مانند برابری (جنسی، نژادی، اجتماعی، اقتصادی و …)، صلح جویی، توجه و احترام به طبیعت، زندگی آزاد و ساده در آثار این هنرمندان هویدا است.
بهترین توصیف موسیقیایی هیپیها سبک رگِی است که در اواخر دههی ۱۹۶۰ شکل گرفت. با ویژگی هایی، چون پرهیز از تعدد ساز، ریتم ساده و تکرار شونده، فضاسازی روشن و ترانههای بی تکلف و همه فهم. باب مارلی خواننده و ترانه سرای جامائیکایی، از بزرگترین موزیسینهای سبک رگی است.
تفاوت بین سبک زندگی هیپی و بوهو
بوهمینها و هیپیها از جهات مختلفی به هم شباهت دارند. اصلیترین تفاوت آنها در سبک پوشش آنهاست. هیپیها دنبال آزادی هستند و هر نوع لباسی حتی غیر متعارف و بیربط به مد روز را میپوشند، اما بوهمینها زیباییشناسی خاصی در استایلشان رعایت میشود. بوهمینها مدی زنانه و طریف را میپسندند و ریشه آنها به قومیتی خاص برمیگردد.

البته در دنیای مدرن و در آمیزش خرده فرهنگها و ارتباط متقابل سبکها بوهمیها و هیپیها برخی عقاید خود را به یکدیگر منتقل کردهاند.
بینش
هیپیها در دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ (سالهای ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۱) بیش از ۵۰۰ هزار نفر از جوانان هیپی در آمریکا با گریز از خانه تلاش کردند تا با زندگی در جوامع تجربی و گرایش به زندگی اشتراکی، آرمانشهر خود را زنده کنند دامنه جامعههای اشتراکی آنها، که از گوشههای پَرت کالیفرنیا ریشه گرفته بود به دیگر جاها نیز کشیده شد. آنها با رویگرداندن از زندگی سودپرستانه بورژوایی و ترک خانه و زندگی در گروههای خانوادگی میخواستند به رشد معنوی و روحی برسند.[۱۶] برای آنها گذشته در حد غیرقابل بخششی به نیروهای سرکوبگر وابسته بود و جامعه باید دوباره از نو ساخته میشد. در جامعه برابری طلب آنها اثری از سلسله مراتب سلطه، پدرسالاری، نژادپرستی، نیازهای کاذب، مصرفگرایی، بیگانگی و ادیان سازمان یافته وجود نداشت. آنها میخواستند به جای وابستگی و تماس اجتماعی، هویت ویژه خود را خلق خواهند کرد. برای نوجوانان فراری، آزادی و رهایی با بینش آنها از خویش و جامعهای به دور از محدودیتهای زندگی خانوادگی و مالکیت خصوصی ارتباط نزدیکی داشت.[۱۴]
درونمایه این بینش، حمله بیسابقه به تعریف معمول خانواده به عنوان سیستم عامل نظم اجتماعی بود. فلسفه عشق آزاد صرفاً آزادگرایی نبود. بلکه بیان شورش علیه تکهمسری بود. زیرا به عقیده آنان، تکهمسری دست و پا بند بود. زیرا همانطور که مصرفگرایی باعث پیدایش حس حسادت میشود تکهمسری نیز باعث وسوسه و احساسات سرکوب شده و پرورش زنان عصبی و بردهوار در محیط خانه میشود. این جوامع تلاش میکردند فراتر از مرزهای قانونی و اخلاقی جامعه سرمایهداری تشکیل شوند.
حرکتهای عملی
گروهی به نام «دیگرز» (برگرفته از نام کشاورزان سوسیالیست در جنگهای داخلی انگلستان) آغاز به ارائه خدمات روحی و اجتماعی به نوجوانان فراری کرد. یک گروه دانشجویی، یک گروه جنگ چریکی شهری به نام «ارتش رهاییبخش سیمبیونس» را تشکیل دادند.
سینما
یک جلوه هنری بسیار گویا از این ایده فیلم «مرد حصیری» ساخته رابینهاردی محصول ۱۹۷۳ براساس کتاب آیین نوشته دیوید پینر در ۱۹۶۷ است. داستان فیلم در مناطق کوهستانی و دورافتاده اسکاتلند اتفاق میافتد. جاییکه عشق آزاد به عنوان یک آیین مذهبی محترم شمرده میشود و در برابر مسیحیت سختگیرانه، آزادی دوران بتپرستی رواج دارد.[۱۴]
شکست
باگذشت زمان ثابت شد که ایده «تعادل طبیعی» الگوی بسیار ضعیفی از اداره امور است و این جوامع نه به عدالت طبیعی بلکه به موقعیت طبیعت بازگشتهاند. آنها با رد عنصر اجباری قوانین، آن دسته از مقررات و نظمی را که کنترلکننده رفتار انسان است کنار گذاشتند. در نتیجه، شخصیتهای قوی و سلطهجو بر دیگران غلبه پیدا کردند. در نهایت این جوامع، مقررات و نظم سرورانهای را بازآفرینی کردند که خود سعی کرده بودند از آن بگریزند.[۱۴]
بسیاری از پیروان این ایده، در ادامه زندگی خود تا حد بسیاری از بینش اولیه خود فاصله گرفتهاند.
تأثیر اجتماعی
سبک لباس و رفتار و ارزشهای هیپیها تأثیر زیادی بر فرهنگ جهان از طریق موسیقی، تلویزیون، فیلم، ادبیات و هنر گذاشت. از دهه ۱۹۶۰ به اینسو نمودهایی گوناگونی از فرهنگ هیپیها در فرهنگ عمومی برخی جوامع پذیرفته شدهاست. برای نمونه پذیرش گونهگونی فرهنگی و مذهبی که هیپیها به آن معتقدند در جوامع بسیاری پذیرفته شد. گرایش به فلسفه خاور دور و مفاهیم روحانی نیز که مورد اقبال هیپیهاست مخاطبان زیادی در جامعه بهطور کل یافتهاست. برگزاری جشنوارههای موسیقی و آزادیهای جنسی و استفاده از غذای سالم و بدون کود شیمیایی از دیگر جنبههای هیپیگری است که در جوامع غربی محبوبیت یافتهاست.
در اوج جنگ ویتنام هر فرد فراری از خانه، مانند زندانیان و کسانی که از خدمت سربازی میگریختند بدون توجه به انگیزه، نوعی موقعیت سیاسی پیدا میکرد.[۱۴]
نگرانی شدید افکار عمومی آمریکا در مورد گسترش این پدیده موجب تصویب قانون فراریان جوان در کنگره ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۷۴ بود.[۱۴]
معماری
سبک «مدرنیسم هیپی» با طراحی گنبدهای متحرک، اشکال و حجمهای دایرهای و نرم از مشخصههای این سبک هستند که در تقابل با ساختمانهای خشک و زاویه داری طراحی میشوند که معمولاً وابسته به مدرنیسم دیوانسالاری انگاشته میشوند.
شکلدهی به شرکتهای بزر
پس از آنکه این جوامع (کومونها) از هم پاشیدند طراحی رادیکال آنها به حیات خود ادامه داد و یکی از منابع الهام در شکلگیری شرکتهای بزرگ اقتصادی جدید شد که این جوامع از آن گریزان بودند. شرکتهای بزرگی مانند اپل، مایکروسافت، گوگل و حتی نمونه امروزیتر آنها فیسبوک با استفاده از اصل امکان سلطه مطلق یک نفر در یک جامعه کاملاً برابر، آغاز به انحصار بازار و فضای مجازی کردند. این انتقال تدریجی از پادفرهنگ به فرهنگ سایبری به خوبی در «کاتالوگ تمامی زمین» نوشته استوارت برند بین سالهای ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۱ بیان شدهاست. استیو جابز این کاتالوگها را «گوگل در نسخه کتاب جیبی» توصیف کرده بود
با وجودیکه شرکتهای اپل و گوگل در طراحی ساختمانهای خود از ایده کمونهای آزاد الهام گرفتهاند فضای داخلی آنها به شدت خصوصی و سلسله مراتبی است. یعنی ساختار کمونی آن تنها برای افراد بسیار محدودی فراهم است.
کلمات :
هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند / هیپیها چه کسانی هستند /
2 پاسخ به “هیپیها چه کسانی هستند؟ همهچیز درباره این سبک زندگی”